Celý záznam je dostupný na PATREONU

Co je nejlepší pití? Jameson, Tuzemák, Ruský standard, Tatranský čaj, Becherovka…? (názor Žufánka)

Martin Žufánek je lihovarník. Takže slivovice, hruškovice, ořechovky, absinthy… no prostě pálenky všeho druhu. Je vystudovaný chemik, ve firmě Žufánek vede (mimo jiné) marketing a je z rodiny včelaře a ovocnáře.

Automatický transcript

Minuta: 0
Hele když vezmeme ty velké firmy, co dělají ten tvrdý alkohol dostupný v těch večerkách atd. Tak já ti zkusím vyjmenovat nějaký alkoholy, co tam jsou a ty mi řekni, co z toho je nejlepší jo, co by jsi jako Ok. Co je nejlepšího koupil, takže Jameson, Tulamorka, Kapitán Morgan ne, prosím vás, teda ruský standard za 400kč, drahý. Já se snažím pohybovat v nějaké stejný cenový kategorii. Ruský standard máme tam rum, dvě whisky, vodku a co ještě jsme tam mohli dát, tak z toho co jsi vyjmenoval pijte akorát ty whisky jako Captain Morgan. Ty vole to je peklo to je jako rumový likér, ne rum. To je likér, a vždyť to stojí pětistovku, ale Ty vole to je sladká jako ne Captain Morgan vůbec
Minuta: 1
nepatří do kategorie rumy, jako to je jako rumový Elixír a to znamená, že to je doslazované. Je tam jako reálně víc cukru jak v Becherovce. Tady nějaký velký rozdíl mezi tuzemákem a Morganem? Hele raději pijte kohoutkovou vodu, než tohle to co jsi řekl asi tak co ruský standard, ruský standard je naprosto v pohodě a já ne, že nesnáším, ale já totálně neuznávám jako vodku pro mě vodka. Není jako pro mě vodka je vstupný alkohol. Je to alkohol, ve kterém bys měl mít, ve které by jsi měl něco macerovat, co byliny do absinthu, v já to beru jako základ, jako pít prostě čistý základ. Proč bych to dělal? Já nechápu princip pít něco co nějak nechutná nějak nevoní. Proč to děláš? Já nechci pít čistý alkohol. To je nesmysl. Nejsem debil. Ty vole, já chci chuť a vůni vodka nevoní a nechutná
Minuta: 2
tím pádem. Je to pro mě základ pro výrobu ginu a absintu. A kdo si kupuje lahev vodky i třeba nějaké superprémiové. Tak ok, jste kreténi. Fakt Sorry, fakt jako Hej to tak kdybys přišel, v situaci, do restaurace a objednáš si jídlo a to jídlo nějak nevoní a nechutná ty ho zbaštíš, a máš plné bříško a pak si řekneš jako proč jako. Proč jsem to udělal? Ty vole to samé vodka. Přemýšlím, jestli jsem si na vodce pochutnal někdy většinou se to byl jako spíš spíš ožírací nástroj vlastně řekněme. A představ si že sedíš, a říkáš si že hm ta vodka ta má tóny lesního ovoce, nebo tam má ty vole. To má takový jako bych se pohyboval někde v lese. No to ne, ale zase na druhou stranu teďka si vybavuju když jsme
Minuta: 3
byli ve vlaku právě do Banátů, tak Láďa přinesl nějakou vodku svoji a tam mě zachutnala právě proto, že byla čistá, že vlastně to bylo třeba ta Pražská vodka, to není čistá úplně tam cítíš různé jako chutě, které nejsou třeba úplně ale to co jsem tam popil, tak to bylo vlastně mi to přišlo jako applovský jako jsou takové pěkné když je to jako úplně čistý. Je, asi je třeba to tohle je princip. Toto je princip jako znáš mendelovou chemickou tabulku prvků, takto to byl ten člověk, který stál o to, aby jakoby vydestiloval jako tu nejčistší vodku, takže jako byly pokusy o to vydestilovat vodku, která by chutnala v podstatě jako jako jako pramenitá někde voda prostě poníže úplně k.o. Totálně Smooth, takže tahle ten achievement nebo tuhle tu snahu Já kvituju a pil jsem fakt jako nějaké super luxusní vodky, které
Minuta: 4
stojí třeba přes 1000Kč za litr. Vím, že kvůli lidí se o to jako některé výrobce třeba kaufman vodka nebo pravda vodka. Že se jako fakt hodně snaží to vydestilovat a vyfiltrovat do totální čistoty a já to uznávám, ale furt si jako říkám jako víš proč pít jako čistou vodu s nějakým alkoholem. Víš jak já tu vodku pak beru jako základ pro něco mnohem lepšího jako dává mi smysl, do nějakých koktejlů. Nebo když si třeba tak jako zoufalý, že si dáš nějakou vodku s džusem. jsem Tak oukej tak si dej ty vole. Žufánek to povolil můžeš si dát vodku s džusem a z toho nejsou dobré kocoviny teda protože vlastně mícháš dohromady zase největší cukr s tím největším alkoholem. Máš třeba Jamesona jsem tady viděl mám docela rád. A další věc jak se bavím k tomu probíjení se tak já když jsem začínal s whiskama tak jsem skočil do těch prostě
Minuta: 5
skotských nemocničních nakouřených whiskách jako je třeba Artback těch tady mám ze všeho nejvíc které jsou na kouřené až hrůza a chutná to jaké nemocniční dezinfekce. A teď poslední roky jsem přešel na irské Whisky a dneska prostě piju irské whisky jak je tady třeba redbreast nebo ty ty limitky do toho Jamesona, máš tam Tulamorku. No protože jsem jako zjistil že to tělo jak se prostě chce jak sedí jako mění chuťové profily tak se tak dneska jsem naladěný ne takovou takovou ovocnější ne nakouřenou vlnu ale a to je to kouzlo právě. Jack Daniels je dobrý, no. Jack Daniels v pohodě. To je tradiční značka. Jo a na to když si vezmeš, že v jakém to jako destilují obrovském množství a tak pak musíš jen smeknout klobouk té třeba věc kvůli které já považuji, kdyby se mi dneska zeptá někdo Jaké je pro mě nejlepší pivo na světě, tak já řeknu, že Plzeň Prazdroj. Protože
Minuta: 6
když si vezmeš, jak jen to dělají obrovské množství a že každé to pivo chutná stejně, že ta kvalita je prostě konstantní po celých 200 let. Ty vole, že to je prostě totální pecka, že pokaždé, když přijdeš do lokálu nebo kamkoliv, tak to pivo je úplně geniální. Tak to je prostě pro mě největší prostě magic, protože to je třeba to co já nedokážu. Já třeba nedokážu zařídit to, aby naše produkty chutnaly každý rok stejně já to zaprvé nechci a nedokážu to. Kdybys to chtěl tak jaké nástroje bys k tomu použil. Kdybys to chtěl, tak bys musel přijít se solera systémem jako ředit různé ročníky dohromady, jako třeba to dělají rumaři, abych zařídil konstantní chuť toho produktu, že bys měl třeba 10 ročníků a míchal to dohromady v jakém poměru že třeba jeden ročník je třeba víc nevím třeba mandlový a ten předchozí ročník byl víc třeba švestkový Takže ty by jsi to smíchat dohromady. Nejsem žádný
Minuta: 7
příznivce toho abych a já nechci aby třeba slivovice nebo Absint chutnal jako z postmixu jako Pepsi Cola jako furt stejně každý rok protože kouzlo ovocných destilátů a bylinných destilátu je v tom že ta příroda se nechová konstantně každý rodina úroda to je to co Na čem je postavený celý Vinařský Business máš Pinot Noir 2018 Pinot Noir 2020 a pak se říká tyhle pamatujete na ten ročník 2018 ten byl úplně jiný a tohle to já jsem i v destilátech protože to je prostě kouzlo té přírody a snažit se o to aby ty produkty chutnali každý rok stejně a to je divné. A co tatranský čaj? Jo to bylo hezké projekt. Dneska už to není tak silný, jako když to vzniklo to v tu dobu, když to vzniklo, tak to bylo docela zjevení, to se fakt Slovákům podařilo. Ta kombinace toho designu
Minuta: 8
toho nápadů a té chuti jo jako. No já si pamatuji tu původní verzi toho tatranského čaje v tu dobu existoval akorát a originální myslím padesátiprocentního 52 dneska. To je ten jak si jak ses o tom bavil a vznikl obrovský Hype kolem toho obrovský zájem a Ti borci si začali dělat prostě že dneska existuje třeba 10 verzí tatranského čaje něco od 18% po třeba 70% a tím myslím, že to jako zabili tento koncept, to je prostě v prdeli, když máš sám dobře. Víš, jaké je rozhodovací paralýza, když někam přijde, žádají ti jako 10 druhů tatranských čajů originální. No tak jako proč to dělat? No takže to je ten třeba to je hezký případ toho, že si myslím, že když viděli, že se to hezky prodává, že se snažili prostě udělat dalších 10 verzí a dneska už to není a takové jak to bylo vtipné na začátku s tou jednou jedinou černou lahví a 52%
Minuta: 9
a ztratila se to, ztratilo se to. Tobě chutná Becherovka? Becherovka je pro mě jako prima prima likér mě jako principiálně chutná, ale bohužel chutnala tam pak jako došlo k nějakým jako změnám a dneska bych becherovka třeba sladší bude po trhu kvůli třeba exportním trhům. Takže dřív, ta Becherovka byl hořký a víc taková. Češi milujeme jako hořkou chuť, proto je tady nejprodávanější Fernet, takže my jsme primárně na hořké hořké pivo nebo hořké likéry a když Sparta Becherovka začala být taková sladší, tak v zahraničí to asi víc chutná, ale bohužel u mě tak jako trochu klesla. No takže ale třeba jako když si dáš beton z Becherovky. Takže jako Becherovka tonik vzhledem, to je špica nebo dneska je tolik jako koktejlů, na becherovce, které jsou fakt jako výborné a jako pít čisté uznávám asi shot Becherovky bych nedal, ale jako koktejly respektuješ že to přece
Minuta: 10
tak nemáš chuť toho alkoholu esenciální, když to smícháš do toho koktejlu. Tak už je takový mix chutí, tak trošku to zabijete. No to jo, ale zas zas to je to vlastně, jak jsem říkal, že třeba slivovice jedna chuť jedna vůně a Absint je třeba 6/9/12 bylin tak absint je v podstatě taková mini forma koktejlu. Už to máš jako víc těch složek. Víš takže je to míchám si tady koktejl. Já když si dneska, když si dám koktejly, který tak já si jako málokdy si dávám koktejly, které jsou třeba víc jak třísložkové nebo čtyřsložkové takové ty věci, jak jak jsou tvoje Long Island, ale takové ty úplně zhovadilosti. To je fakt jako nesmysl cizrna island. Já se v koktejlech totiž nevyznám. Takže já vždycky jedu jakoby na ten alkohol, co mě tam vzali ten Long Island jako že my všichni všechny ty co tam jsou, tak mi nevadí a ještě Pina colada je dobrá. No, tak já bych opustil od téma koktejlů než se vystavím nějakého trapasu.
Minuta: 11
a tento absint je nepálským šafránem, počkej přinesu další led, tohleto je naše první a poslední existující whiska a máte tam rosnatku? Ladík si ho sežene kurva, tohle to je rosolka likér z masožravé kytky. To je dámi a pánové poznáváte určitě Sejvovice. Alkoholu dnes mám kolem dvou milionů korun. Já nechci jako pomlouvat vinaře, česká vinařská lobby jedna z nejsilnějších skupin, co tady vůbec máme. Situace, kdy mi volala ministryně Schillerová. Já jsem příznivcem aby alkohol byl drahý. Nejhorší co vůbec existuje je opilá žena. Náš zákazník náš pán ty vole. Jaký pán ty vole chtěl bys čočku? Že si dáme alkohol, který má 220 let, piješ něco? Co vzniklo ty vole ve Švýcarsku v roce 1798. Tak já ochutnám jo!

Předchozí video

Seznamka s Pohlreichem se moc nepovedla, v nové reality show hrají nejlíp číšníci (Jarda vs. Naomi)

Další video

Vesmírné závody miliardářů: Elon Musk chce na měsíc. Může ho v tom Jeff Bezos zastavit?